Közlemény

Collapse
No announcement yet.

A SUN eltűnhet a süllyesztőben

Collapse
X
 
 • Filter
 • Idő
 • Show
Clear All
new posts

 • A SUN eltűnhet a süllyesztőben

  A hwsw cikke szerint immár tény, hogy az IBM bekebelezi a SUN-t. Egy kis részlet a cikkből:
  ...amennyiben ugyanis az IBM vásárolná meg a céget, az valószínűleg a vállalat nagy részének végét is jelenti egyúttal. A Sunnak alig van ugyanis olyan termékvonala, melynek nincs IBM-es megfelelője, kezdve a SPARC/Solaris üzleti kritikus gépektől az x86-os tömegszervereken és HPC-megoldásokon át a merevlemezes és szalagos tárolókig, infrastrukturális és alkalmazásszoftverekig.
  ...
  Az IBM minden bizonnyal leginkább piacot, technológiát valamint némi fejlesztői erőforrást vásárolna, és középtávon a Sun jelenlegi termékkínálatának nagy részét valószínűleg megszüntetné vagy beolvasztaná saját portfóliójába.
  Én is azt látom logikusnak, hogy egész egyszerüen piacot vesz az IBM.
  Nagyon kíváncsi vagyok, hogy megtartja-e, vagy kisöpri a SUN x86-os szerver vonalát. Jóknak tartom a SUN szervereket és kár lenne értük.
  Kiváncsi lennék, hogy látják a jövőt a sunshop.hu-nál.
  ---
  Saját SEO szkriptek: Camelpark SEO centrum

 • #2
  Inkább a Solaris és SPARC platformok érdekelnek. Nem vagyok biztos abban, hogy ezeknek a továbbfejlesztése prioritás lesz az IBM-nél. Kicsit pikáns továbbá, hogy Solarist értékesít már a HP is, néhány ProLiant verzió Solaris installal is kapható.

  Comment


  • #3
   Sziasztok!

   Nem szabad elfelejteni, hogy a híresztelések még mindig csak egy forrásból érkeztek. Az, hogy mindenki hallgat, szerintem teljesen érthető, ha a hír nem igaz, a Sun nem fog cáfolni, mert akkor legközelebb a hallgatás már mást jelentene, illetve nem tenne jót a kavargó érzelmeknek egy gyors cáfolat (lásd: tőzsde). Ahogy Michael Dell is mondta, az IBM nem cáfol meg egy ilyen hírt, mert napról napra nyerhetnek a versenytársak a Sun kárára (ha épp Sun és IBM szoftver közt kellene döntened a napokban és szoros a verseny - melyiket? van ilyen).

   Azt sem szabad elfelejteni, hogy az internet jó ideje attól hangos, hogy a Sun-nak nem megy jól, a befektetők elégedetlenek Schwartz-al és a hülyeségeivel. Hoppá, milyen befektetők? A nagyhangú kispénzűek. A nagybefektetők köszönik, egyelőre bizakodóak, majd ha nem tetszik nekik, tudni fogunk róla. A nagyobb tulajdonosok egyébként kisebb-nagyobb arányban ugyanazok a bankok és alapkezelők mindkét cég, de mondhatjuk azt, hogy minden Silicon Valley cég esetében (tessék ellenőrizni a Yahoo Finance-en). Szerintem ők akkor nyomnák egy ilyen irányba a Sun-t, ha azt remélnék, hogy attól az egész iparág egy kicsit fellendül, mert ennyire nem akarhatják a 10 dollárjukat papíronként.

   Másrészről viszont tényleg lassan érnek be Schwartz dolgai, bár szép lassan alakul... Az új storage appliance vonallal pl. rögtön összeállt a kép OpenSolaris, ZFS, SSD témában. Aki még emlékszik, most már azt is tudja, miért akarta annyira beperelni a NetApp a Sun-t. De hiába haladnak a dolgok egyrészről, másrészről viszont a Sun a többieknél is nagyobbat bukott a pénzügyi válságon (tradicionálisan erős wall street-i szereplő). A dolog vége borzalmas piaci kapitalizáció, szinte bagóért meg lehet venni egy céget, akinek (egyes korábbi esetektől eltérően) a kiváló R&D mellett még bevétele is van.

   A Sun saját blogjáról törölték az ide vonatkozó hozzászólásokat, de elkaptam néhányat, az első reakció az volt, hogy valami tőzsdehuszár szórakozik, hogy egy kis pénzt keressen, vagy hogy ezzel akarják elterelni a figyelmet az aznapi cloud bejelentésről. Bármi lehet.

   Azt szerintem el lehet felejteni, hogy ha az IBM felvásárolja a Sun-t, akkor majd szépen integrálják a céget, optimalizálják a működést, levágják a felesleget és mindenki boldog lesz. Minek? Szerverük nekik is van, x86 vonalat meg pár éve a kínaiaknak kótyavetélték, most mit akarnának. Storage vonalon a Sun és az IBM egy rakás cuccát ugyanaz az OEM készíti, másik vonalon viszont ott az új Sun Open Storage, az IBM viszont NetApp-ot árul (ez már érdekesebb). MySQL... ettől lehet, hogy gutaütést kapnak néhányan a DB2 sales-nél, kérdés, mennyit ér? Itt a magyarországi IT iparból tudjuk, hogy könnyen tud valaki 1000 Ft kárt csinálni másnak úgy, hogy ő maga csak 2 forintot keres (magyarul értelmetlenül), lehet, hogy itt is ez van?

   Tehát szerintem a legvalószínűbb forgatókönyv, ha bármilyen felvásárlásra sor kerül, hogy szépen kicsontozzák a céget, viszik, ami vihető, aztán hagyják megrohadni. Lesz egy Java-juk, talán viszik a ZFS-t, ilyesmi... a többit felírják a Digital, Cray, SGI mellé.

   Nekem egy túró rudim bánja, ha felvásárolják (ebben fogadtam)

   Comment


   • #4
    Lehet hogy bukod a turó rudit az Intel CEO nyilatkozata alapján.

    Azt mondja, hogy az Intelt is megkereste a SUN meg más vállalatokat is a potenciális felvásárlással kapcsolatban. Igazad van, hogy a jelenlegi SUN kapitalizáció nevetségesen alacsony (persze más vállalatoké is, de ez nem segít a SUN-on) emiatt most igazán "olcsón" meg lehet venni.

    A Solarisra és a SPARCra EOL-t (End Of Life) jósol Paul Otellini ha megtörténik az akvizíció

    Comment


    • #5
     Nic eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
     Lehet hogy bukod a turó rudit az Intel CEO nyilatkozata alapján.

     Azt mondja, hogy az Intelt is megkereste a SUN meg más vállalatokat is a potenciális felvásárlással kapcsolatban. Igazad van, hogy a jelenlegi SUN kapitalizáció nevetségesen alacsony (persze más vállalatoké is, de ez nem segít a SUN-on) emiatt most igazán "olcsón" meg lehet venni.

     A Solarisra és a SPARCra EOL-t (End Of Life) jósol Paul Otellini ha megtörténik az akvizíció
     A fenti cikkben inkább csak feltételezésekről, találgatásokról, mintsem tényekről van szó.
     Az egyedüli tény talán csak az, hogy a SUN éppen eladó.
     ---
     Saját SEO szkriptek: Camelpark SEO centrum

     Comment


     • #6
      akar meg fogadni valaki?

      Comment


      • #7
       nem feltétlenül dobja ki az IBM, amit vett... még az is előfordulhat, hogy egy zsák dolgot megtart, mert esetleg versenyképesebb a sajátjánál vagy olyan felhasználói bázisa van...
       Rendszergazda blog, Rendszergazda szolgáltatás KKV-knak

       Comment


       • #8
        Cisco

        Szerintem a legjobban a Sun a Cisco általi felvásárlással járna. A cisco -nak van pénze, ellenben nincs szerver technológiája, tehát nem dobna ki semmit. Amit hallani olvasni lehet a neten, a két cég belső elvei hasonlóak, és a sun komoly darabot jelentene a cisconak, tehát az ex-sun -os embereknek lenne beleszólásuk a jövőbe.

        Comment


        • #9
         de a baj az, hogy megintcsak a pénz beszél... az ibm gondolom jobb ajánltatot tett.
         Rendszergazda blog, Rendszergazda szolgáltatás KKV-knak

         Comment


         • #10
          Na a deal befuccsolt, miconak igaza lehet, jöhet a turorudi. De nem azonnal!

          A Sun részvények újra visszaestek (25%-ot, miután az IBM visszavonta az ajánlatát), jöhet az újabb vevő-jelölt, akár a Cisco is.

          A slusszpoén pedig az lesz, ha az IBM a világ legügyesebb vállalataként a visszaesett részvények miatt az eredeti ajánlatánál is lényegesen olcsóbban kapja meg a Sunt! Én erre is látok esélyt.

          Comment


          • #11
           A tozsdei esemenyek miatt ugyan semmit nem fog lenyegesen olcsobban megvenni. A reszvenyek eleg kis szazaleka forog kinn. A tobbseg nagybefektetoknel van, evek ota ulnek rajtuk, es nem olyan aron jutottak hozza, hogy erdekelne oket, hogy most 6 vagy 8 dollaron all. Nekem azert is gyanus ez az egesz dolog, mert a befektetoknek tobb alkalmuk lett volna valtoztatni, ha nem tetszik nekik valami, kezdve Schwartz-al, viszont epp ellenkezoleg, tobbszor megerositettek, hogy biznak a strategiajaban (ellentetben a kisbefektetokkel, meg a Sun alkalmazottak ugy 3/4 -evel ). Ha csak nem lesz tenyleg millard USD veszteseg (mitol lenne?), ez nem fog valtozni. IMHO.

           Comment


           • #12
            mico eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            A tozsdei esemenyek miatt ugyan semmit nem fog lenyegesen olcsobban megvenni...
            Nem értünk egyet. Az aktuális stock árfolyam nagyon komolyan befolyásolja a vételi ajánlatot.

            A mostani hírek szerint már kelleti magát a Sun, hajlandó "sokkal nagyobb rugalmasságot mutatni az ár és a feltételek tekintetében" és tuti, hogy a jelenlegi árfolyam diktálja ezt a "flexibilitást".

            Most nagyon hasonló a szitu mint a MS - Yahoo esetében, ott nem lett semmi a deal-ből...
            ---
            Saját SEO szkriptek: Camelpark SEO centrum

            Comment


            • #13
             ms - Yahoo

             Igen, mert a yahoo akkor túl sokat kért magáért, most viszont már kelleti magát, és az ms -nek tetszik is a dolog. Én ezért azt tippelem, hogyha nem is teljes felvásárlás, de részlegek eladása / átadása fog történni. Hacsak a piacon lévő másik szereplők közül valaki úgy nem gondolja, hogy itt az edeje piacot venni magának.

             Comment


             • #14
              Mico, buktad a Túró Rudit, végülis az Oracle vásárolja meg a Sun-t:
              http://www.sun.com/third-party/global/oracle/

              Ez már nem csak üres találgatás, ez végre "bréking nyúz".
              ---
              Saját SEO szkriptek: Camelpark SEO centrum

              Comment


              • #15
               Nagyon kíváncsi vagyok, hogy folytatódik-e a MySQL fejlesztése, vagy megy a levesbe...
               Kár lenne érte, a weben a dinamikus lapok közül a nem Win-es CMSek nagyrésze tutira MySQL-t használ - igaz ingyen, támogatást senki sem vásárol.

               Comment

               Working...
               X