Közlemény

Collapse
No announcement yet.

VPS. szükséges konfig.

Collapse
X
 
 • Filter
 • Idő
 • Show
Clear All
new posts

 • VPS. szükséges konfig.

  Sziasztok!

  Van egy honlap amit egy VPS-en kell elhelyeznem, de nem tudom hogy a honlapnak mekkora hardver igénye lenne, ezért kérném a segítségeteket.

  A honlap egy chatelős társkereső ami elég nagy látogatottságú, de azért nem olyan vészes. kb: napi 5-10.000 látogató, amit ha kiszámolok akkor 1 nap 86.400 mp osztva mondjuk 10.000 el, az durván 8.6 oldal lekérés volna mp-ként átlag.
  Az egész oldal nem nagy, max. 0.8-1gb az egész.
  Amit találtam VPS-t 4gb hdd, ram 512mb, a proci használat még nem tudom hány %, de még utána nézek.
  A kérdésem az lenne hogy szerintetek elég-e az 512mb memória egy ilyen oldalnak. Ha csak az oldal lekéréseket nézzük akkor szerintem elég , de mivel chatelős portál is van rajta, az eléggé megdobja a mysql használatot és itt már nem tudom hogy elég-e az 512 ram. Ezenkívül még smtp-t is akarok rárakni ami szintén napi több ezer levél küldést jelentené.

  ...és még ha annyit leírnátok hogy mit nézzek még a VPS-en azt megköszönném.

  Előre is köszönöm a segítséget!

 • #2
  Szerintem már meg is válaszoltad a kérdést, ha erős MySQL használat várható, akkor tényleg jobb lenne kicsit több RAM. Általában szerintem akár menet közben is lehet több RAM-ot kérni némi plusz pénzért, tehát ha kevés, akkor kérsz még hozzá. Informáld le a szolgáltatót, hogy van-e lehetőség menet közben változtatni a konfigon, emelni a max processzor terhelést, több RAM, meg ilyenek.

  Comment


  • #3
   Köszi, igazad lehet majd utána nézek, de lehet jobban járnék ha összeraknék egy saját szervert.
   Már tervezgetem de nem dupla procis lapra gondoltam egyenlőre csak egy sima 775ös-re pl: egy E5700 3GHz procival, min. 4gb ram dual channelbe, egy raid 5 vagy 10, 4db hdd, de azokból sem akarok nagyot. Kettőre megossza az adatot a másik kettőre meg tükrözi. Szerintem egy ekkora szerver már lehetne hostolni egy ilyen oldalt. Vagy nem?

   Ezt a vps-t néztem ki: http://atw.co.hu/vs/

   de ha van jobb ajánlat akkor érdekelne.

   Comment


   • #4
    Úgy mondanám, hogy egy hasonló konfigon biztosan elfutna ez a lap.
    DE EZ NEM SZERVER!

    Ez a proci egy Dual-Core sima Pentium, ez nem szerver célú proci, nem szerver alaplapba fog kerülni, nem szerver házba és nem szerver táp lesz mőgötte, ugye jól gondolom? Olvasd el ezt.

    Egy ilyen elmehet teszt környezetnek, de nem javaslom végső megoldásként. Ennél lényegesen megbízhatóbb, jobb egy bérelt VPS.

    A szerverek nem csak duplaprocisak, létezik ennél sokkal költséghatékonyabb megoldás is, pl. az egyutas belépő szerverek. Szerintem sokkal inkább egy hasonló egyutas szerver konfigban érdemes gondolkodni, mégha fele annyiból ki lehetne hozni egy PC-t is.

    Hogy miért? Amíg teszt környezetről beszélünk, addig nem gond ha esetleg le-lerohad a gép. De ha éles a környezet az baromira image lés SEO romboló, ha időnként nem elérhető a weblap technikai zűrök miatt.
    ---
    Saját SEO szkriptek: Camelpark SEO centrum

    Comment


    • #5
     Köszi, megnéztem a cikket és igaza van. Nem is végleges megoldásnak gondoltam hanem csak kezdésnek. Persze építeni akarok egy komoly szervert de gondoltam hogy addig talán ez is megteszi. Vagyis csak átmeneti megoldás lenne pár hónapra vagy max fél év mire összejön a pénz az új szerverre.
     De lehet hogy maradok a vps-nél egyenlőre de még nem találtam megfelelőt.
     De azért egy szünetmentes tápot raktam volna bele.
     Mekkora sávszélesség kellene egy ilyen oldalnak szerinted kb.?

     Comment


     • #6
      Jól döntöttél, szeintem is elég elkezdeni egy VPS-sel. Ha már üzembiztosan megy a weboldalad VPS-en és érzed hogy kezded kinőni, na ráérsz akkor venni egy saját szervert és otthagyni a VPS-t.

      A saját szervernél nem maga szerver kerül sokba, hanem az üzemeltetése. Beteszed egy serverhostingba és máris éves szinten kifizetsz rá mondjuk 240.000 Ft plusz fát, még lehet hogy keveset is mondtam. Ez éves szinten pont annyi lesz mint egy belépő szerver ára. Na ez a nem mindegy!!! A csetelős párkereső oldal ki fogja ezt termelni csont nélkül?

      Comment


      • #7
       Köszi. megfogadom a tanácsod. Remélhetőleg kitermeli azt a pénzt az oldal, de ha már szervert üzemeltetek akkor tárhelyeket is adnék ki, vagy esetleg VPS-t.
       Bár linuxon a virtualizációt még annyira nem vágom, de szerintem lesz rá időm megtanulni. Azért tartottam a vps-től egy kicsit mert nem tudom hogy hány % garantált proci használat jut nekem, és 512 ram az elég kevés szerintem, főleg hogy nagyon sok mysql használat lesz.
       De azért elég nagy látogatottság kell ahhoz hogy belassítsa az oldalt. Mire azt elérem "remélem" addigra már termel annyi pénzt is hogy saját szervert tudjak üzemeltetni.

       Comment

       Working...
       X