Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Near-Line SAS HDD - mi a fene az?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Idő
 • Show
Clear All
new posts

 • Near-Line SAS HDD - mi a fene az?

  Egy Dell PowerEdge T310 szerver (QCX X3440 2.53GHz 4GB 3x500GB NLSAS) Near-Line SAS diszkekkel van szerelve.

  Találtam egy kis információt erről, mondván, hogy a nearline valójában SATA diszkeket jelent, de SAS interfésszel. Mi az előnye / hátránya: nearline vs. SAS?
  A rendes SAS lemezek kisebb kapacitásúak (73GB, 146GB, 300GB), magas fordulatszámon (15k RPM), a nearline viszont pont fordítva: nagy kapacitás, akár 500GB, 750GB, 1TB, de csak 7200-on pörögnek. A nearline SAS sokkal olcsóbb.

  Én kinéztem ezeket egy Oracle adatbázis szerverbe. Van ennek értelme?

 • #2
  A Nearline valójában olcsó SAS tárkapacitást jelent és egy csomó esetben tényleg hasznos, jól működik. Kiváló pl. adatbázis szerverbe backup kötetnek.
  Viszonylag alacsony IOPS mellett tényleg használhatók mint SAS diszkek.

  Production Oracle adatbázishoz az applikációtól függ: adattárolás, vagy online tranzakciós rendszernek akár jó is lehet. Nem kell minden applikációhoz 15k SAS diszk, vagy SSD...

  De ha tényleg nagyszámú és nagyméretű adatmozgatásról kell gondoskodni, akkor nem lesz elég a nearline SAS, pl. REDO logok vagy UNDO tablespace

  Comment


  • #3
   Köszi a gyors választ. Ez az adatbázis vegyes környezetben használt: online tranzakciók és a riportolás és valójában a riportolás ami húzza a szervert. A kinézett Dell szerver egyébként is óriási javulás lesz az ősrégi szoftveres RAID5-höz képest, ami egy 7 éves (!!!) vason megy. Az új szerver alapjában véve már eleve ütős lesz a régihez képest, ez a nearline SAS csak hab a tortán, szerintem jobb lesz mint a sima SATA.

   Comment


   • #4
    A Near Line SAS hddk igazából SATA hdd-k, SAS csatlakozóval. Tekintve hogy ezek a Near Line SAS hddk az enterprise sata modellek közül kerülnek ki ezért a desktop szériáknál sokkal strapabíróbbak (1.2 million hours MTBF. ). A Sata vinyók minden hátrányával és a sas csatoló minden előnyével.

    Comment


    • #5
     Nagyon kevés virtualizációs forgatókönyvnek van értelme a SATA meghajtókkal. Az NL-SAS adatintegritás szempontjából megbízhatóbb, és sok SATA meghajtót nem is szabadna RAID-ben használni. Minden NL-SAS meghajtónak RAID minősítéssel kell rendelkeznie.

     NL-SAS = Enterprise SATA (ugyanaz a mechanika, ugyanaz a teljesítmény, általában ugyanaz a TLER) + megfelelő SCSI parancskészlet (hardveres LUN-zár) + kettős adatport az útvonal-redundancia érdekében. Teljesítmény különbség viszont nem nagyon van, általában az IOPS növekedése nem várható, legfeljebb néhány százalék.

     Comment

     Working...
     X