Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Teszt: Tylersburg chipset-es Intel szerver

Collapse
X
 
 • Filter
 • Idő
 • Show
Clear All
new posts

 • Teszt: Tylersburg chipset-es Intel szerver

  Az Intel rendelkezésünkre bocsájtott egy bevezetés előtt álló Nehalem-EP processzoron alapuló Tylersburg chipsetes duplaprocesszoros 1U rack szervert. A szerver április-május környékén jelenhet majd meg a magyar piacon.

  Csak néhány napra kaptuk meg a vasat, de azért lehetőségünk van néhány összehasonlító tesz lefuttatására.
  Itt beszámolok az eredményekről.
  ---
  Saját SEO szkriptek: Camelpark SEO centrum

 • #2
  Első benyomások - SATA csatlakozós SLIM DVD...

  Kézbevettük: 1U rack szerver, a felirat szerint Intel SR1600URSAS, első ránézésre nem különbözik a jelenlegi SR1500-as sorozattól.


  A címke pici pulzusemelkedést okoz: ENGINEERING SAMPLE, Not for eladásra...


  A fedél eltávolítása után nyílvánvaló, hogy nem Intel 5000PAL sorozatú alaplapról van szó; a processzorok nem egymás mellett vannak, hanem keresztben, illetve 2 x 6 DIMM memória foglalat kapott helyet.


  Ez tahát a vadonatúj Intel S5520UR rack optimalizált alaplap, melyen rajta a Remote Management Module 3 (RMM3) és a moduláris SAS vezérlő csatolás. Aktív SAS backplane gondoskodik a max. 3 db 3,5"-os Hot-Swap HDD-ről.


  Az alaplap maga háromféle buszsebességen roboghat: 6.40 GT/s, 5.86 GT/s, illetve 4.80 GT/s (ahol GT/s: Gigatransfers/sec), az Intel QPI, vagyis Intel QuickPath Interconnect buszrendszerben az Intel Xeon Nehalem-EP processzor sebessége szerint. A teszt konfigban 2 db. X5550 CPU kapott helyet, így a buszsebesség 6.40 GT/s.

  A teszt konfig tehát:
  • SR1600URSASSPP - URBANNA SR1600 system, Tylersburg chipset
  • 2x X5550 (2.66 GHz) - Nehalem-EP CPU
  • 2x 1Gb DDR3 Memory kit (2 DIMMS)
  • Aktív SAS Backplane
  • 1x 80Gb SATA HDD (7200 rpm)
  • RMM3 Remote Management Modul


  Ami viszont durva: nincs benne a SLIM CD/DVD meghajtó. Gondoltam: nem baj, az mindíg van raktáron. Aha, csak ebbe új SATA rendszerű SLIM DVD való, speciális mini SATA csatlakozóval. Na az már nincs a fiókban, a jelenlegi rack szervereknek mini IDE csatlakozós SLIM meghajtó kell.
  Egy öszvér megoldással az egyik alaplapi SATA csatira dugtunk egy "nagy" DVD írót a teszt kedvéért.
  ---
  Saját SEO szkriptek: Camelpark SEO centrum

  Comment


  • #3
   Bekapcsolás - fullon pörög a ventillátor

   Sajnos a szokásos bekapcsolási porszívózás után a zaj nem ül el, úgy tűnik nincs lefuttava az FRUSDR setup, az alaplap nem veszi vissza a hűtőventillátorok fordulatszámát. Itt nem lesz tesztelés napokon keresztül, ez azonnal biztossá vált...
   A rack szerverek baromi hangosak.


   Mivel sem drivereket, sem más médiát nem kaptunk, nem próbálkozunk a BIOS, vagy FRUSDR frissítéssel és csak imádkozni tudunk, hogy az Inteltől letölthető legfrissebb NIC (hálókátya) driver jó lesz a 64 bites Windows 2008-nak.

   A BIOS setup felülete első blikkre nem új, a CPU setup viszont annál inkább.


   A tesztkörnyezethez a Windows 2008 server x64, SP1 fél óra alatt fenn van, semmivel sem nehezebb installálni, mint egy XP-t. 2 Gb RAM-mal nem hasít, de azért szó nélkül elketyeg. Szerencsére a letöltött NIC driver tökéletes, máris van Interenet kapcsolatunk a tesztek letöltéséhez, illetve Remote kapcsolat a teszt screenshot-okhoz.

   ---
   Saját SEO szkriptek: Camelpark SEO centrum

   Comment


   • #4
    Real-World CPU teszt

    Az ideális teszt az ipari szabvány SPEC CPU2006 Benchmark lefuttatása lenne, erre azonban nincs lehetőségünk egyrészt a rövid idő, másrészt a fizetős teszt miatt. Azért utánanéztünk, nincs-e hasonló teszteredmény.

    A TechRadar.com közzétette egy hasonló konfig (Intel Nehalem EP dual-socket machine with 2x 2.8GHz CPUs (so 16 threads) with 24GB of 1,066MHz DDR3 memory) teszt eredményét, ami 160 pont összehasonlítva az Intel jelenlegi Penryn-magos Xeon duplaprocesszoros szerver 90 pontos eredményével elképesztő teljesítményjavulás. Még árnyaltabb a kép ha mellétesszük az AMD vadiúj Shanghai (Opteron 8384) dupla 2.7GHz-es rendszere is csak 105 pontot produkált. Az Intel Nehalem-EP rendszere a 4 CPU-s (!!!) Shanghai szerverhez hasonlítható csak, annak 190 pontjához.

    Nézzünk helyette egy "real-world" tesztet. (Ez lehet, kicsit erős volt.)

    A CASE Lab research letölthetővé tett egy Euler3d Benchmark nevű Mach kontúr modellező algoritmust egy aeroelasztikus teszt szárnyra. (Az eredetije egy NASA labor tesztelés volt.) A teljesítményértékelés célja, hogy tájékoztatást adjon a processzorok realtív sebességéről. Ez gyakorlatilag erőforrásintenzív lebegőpontos számítások sora, melyek végeredménye a CFD ciklusok gyakorisága Hertz-ben.

    Na elég a hókusz-pókuszból, futtassuk le a tesztet és hasonlítsuk össze a végeredményt az előző Xeon processzorokkal. Amint az várható volt a teszt alaposan megdolgoztatta a CPU-kat, mind a 16 logikai magot (2 CPU egyenként 4 maggal, plusz Hyper-Threading)
    Több teszt lefuttatása után a nyerő futam a 10 lépéses futtatás mellett 4.010 Hz-es eredményt produkált.
    Hasonlítsuk össze a CaseLab által publikált eredményekkel.


    Ott kezdődik, hogy a grafikon eredetileg 3Hz-ig volt skálázva, erről csúnyán lefut a Nehalem-EP eredménye... 4.1Hz-es új skálázásnál már összevethető a szerver teljesítménye a régebbi Xeonokkal, Opteronokkal. Elég ütős.

    Köszönet az Intel Magyarországnak és az Asbisnak a teszt konfigért!
    ---
    Saját SEO szkriptek: Camelpark SEO centrum

    Comment


    • #5
     Infót!

     na megvolt a hivatalos bemutató. Látszik, hogy kegyetlen jó lett a cucc, ez az 1 unitos cucc meg egész normálisnak tünik

     Szal kérnénk kiegészitő infókat.

     Ár, elérhetőség ilyenek.

     Comment


     • #6
      Valljuk be őszintén, hogy ez csak egy villámgyors kipróbálás, egyszerű sufni-teszt volt.

      Viszont egyre-másra jelennek meg a hivatalos Nehalem-EP szerver tesztek tényleg átütő eredményekkel.
      Pl. ez a W5580 processzoros teszt brutális teljesítményt hozott minden tekintetben.

      (Zárójelben azért megjegyzem, hogy az Intel W5580, 3.20 GHz, 6.40 GT/s workstation Xeon processzorok jelenlegi nagyker listaára 457e Ft +ÁFA /db (jól látod!!!) hűtő nélkül, csak a lapka...) A kisfiad PC-jében szerintem nem ez lesz.
      ---
      Saját SEO szkriptek: Camelpark SEO centrum

      Comment


      • #7
       cukor... azért ilyet én sem vennék itthonra
       Rendszergazda blog, Rendszergazda szolgáltatás KKV-knak

       Comment


       • #8
        Azért rendelhető már emberi léptékű Nehalem-EP szerver is itthon:


        Egy egyszerűbb 5500-as konfig (mondjuk E5504 processzorral) megáll mondjuk 300e nettó körül.

        De ha pontosan ugyanilyen rack konfigra van szükséged, akkor itt megvásárolhatod:
        ---
        Saját SEO szkriptek: Camelpark SEO centrum

        Comment


        • #9
         Ismét hozzánk került ugyanez a szerver az Asbis jóvoltából de ezúttal két darab Westmere-EP chippel készült 5600-es sorozatú processzorral!

         Egészen pontosan 2 db. hatmagos Intel Xeon Processor X5650 (12M Cache, 2.66 GHz, 6.40 GT/s Intel QPI, 6 core) FC-LGA8 / 95W (kb. nettó 250.000 Ft /db.!)

         Természetesen kiváncsi lettem, hogy mit produkál ugyanaz a szerver de a két legújabb Six-Core processzorral.


         Ami elég ütős, hogy a 2 fizikai processzor hat mag, illetve a Hyper Threading összesen 2 x 6 x 2 = 24 magot eredményez a Task Managerben:


         Ez ugye milyen jól jön pl. virtualizációnál, mikor bőkezüen osztogathatunk processzor magokat az egyes virtuális gépeknek....

         És akkor lefuttattam ugyanazt az Euler3d Benchmark teszet egészen pontosan ugyanazokkal a beállításokkal.


         Az eredmény döbbenetes, mégpedig azért, mert nem az volt a kérdés hogy jobb lesz-e, hanem hogy mennyivel? A kapott eredmény: 7.654 az előző 4.040-hoz képest 89%-os növekedést mutat! Tehát ismét szignifikánsan nőtt a teljesítmény.

         Az Intel hatmagos X5600-es sorozatú processzorai brutálisak.
         ---
         Saját SEO szkriptek: Camelpark SEO centrum

         Comment


         • #10
          na megvolt a hivatalos bemutató. Látszik, hogy kegyetlen jó lett a cucc, ez az 1 unitos cucc meg egész normálisnak tünik

          Szal kérnénk kiegészitő infókat.

          Comment

          Working...
          X