Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Windows 2003 server install RAID vezérlőt kér floppyról (F6))

Collapse
X
 
 • Filter
 • Idő
 • Show
Clear All
new posts

 • Windows 2003 server install RAID vezérlőt kér floppyról (F6))

  Egy régi és bosszantó telepítési anomália kapcsán beszéljük meg a megoldást.

  Windows 2003 bármilyen szerver verzió telepítésénél a RAID driverek nincsennek a telepítőlemezeken, akár hardveres RAID kártyára, akár alaplapi szoftveres RAID vezérlőre csatlakozó merevlemezeket, illetve létrehozott logikai RAID köteget nem látja, nem tud feltelepülni. (Nem tud partíciót létrehozni.)

  A Windows 2008 verzióknál ez már nem gond, ott sima ügy a telepítés, de a 2003 szívás...

  Mindenki tudja, hogy rögtön a telepítőlemez indulásánál nyomni kell egy F6-ot és akkor lehet beadni a hiányzó RAID drivert - floppyról.

  És itt jön a totál hülyeség: csak floppyról fogadja el a Windows a drivert, a mostani új szerver alaplapok viszont már régen nem támogatják a floppy drivereket.

  Ha van kéznél külső floppy meghajtó (USB-s), akkor az a legegyszerübb megoldás, de tapasztalatom szerint csak a legritkább esetekben áll rendelkezésre ez az eszköz, mivel tök fölösleges, sose használja az ember.

  Az egyik járható út a RAID driverek beforgatása a telepítő lemezbe.
  A legegyszerűbben pl. az nLITE használatával.
  Bemutatom ennek lépéseit.

  .
  ---
  Saját SEO szkriptek: Camelpark SEO centrum

 • #2
  Először is készítsd elő a RAID driver-t: töltsd le a gyártó weblapjáról, vagy szedd elő a szerverhez (vagy alaplaphoz) adott gyári lemezről. Én a webes letöltést javaslom, akkor biztosan a legújabb verzót fogod használni.

  Alapvető hiba lehet, ha nem a megfelelő drivert választod: pl. hardveres kártya drivert próbálsz használni alaplapi RAID vezérlőhöz. Alaplapi vezérlőhöz válaszd az Embedded SW RAID drivert! Pl. ilyen néven futhat: (Embedded Server RAID Technology II, ESRT2)

  A drivert csomagold ki valahová a merevlemezen (értelemszerüen vagy az x86, vagy az x64 verziót), így néz ki kicsomagolva, beágyazásra készen:  Majd letöltöd innen az nLite aktuális verzióját. (Most éppen nLite 1.4.9.1)

  Pillanatok alatt lehet telepíteni a PC-re, vagy laptopra, nem is kell újraindítani. Magyarul is tud, ha azt preferálod.
  Na most vedd elő a Microsoft server telepítő lemezt.

  .
  ---
  Saját SEO szkriptek: Camelpark SEO centrum

  Comment


  • #3
   Az nLite elöször bekéri az MS telepítőlemezt, majd választanod kell egy könyvtárat, ahová a telepítő fájlokat bemásolja. Kb. 5-6 perc alatt be is rántja a szükséges tartalmat:   Majd néhány Next gomb után válaszd a Driver hozzáadását és a Bootable ISO, azaz az ISO fájl elkészítését is:   Következik az Insert Single Driver, megkeresed a könyvtárat, ahová az előzőleg előkészített drivert pakoltad és beintegrálod. Nem kell mondanom, a megfelelő drivert válaszd: 32, vagy 64 bites, nagyon nem mindegy...   .
   ---
   Saját SEO szkriptek: Camelpark SEO centrum

   Comment


   • #4
    Ha jól csináltál mindent, akkor az nLite felismeri az integrálandó RAID drivert:    A következő ablakban kattints az ISO fájl elkészítésére, ami 4-6 perc alatt megtörténik:    Ezek után semmi más dolgod nincs, mint az ISO fájlt kiírni egy CD-re.
    (Értelemszerüen több drivert is integrálhatsz a csomaghoz)

    Az így létrehozott install lemeznél már nem kell F6-ot nyomni, a telepítő simán fel fogja ismerni a RAID tömböt, és simán particionálhatod és formattálhatod, mintha egy sima merevlemez lenne.
    Egészségedre!

    .
    ---
    Saját SEO szkriptek: Camelpark SEO centrum

    Comment

    Working...
    X