IBM x3650 vs. Intel SR2520SAXR
Elfogult vagyok az Intel szerverekkel szemben, de azért megpróbálok objektív maradni.
Nagy különbség a két vas között, hogy az IBM x3650 max 48Gb, az Intel csak max 16Gb RAM-ot tud fogadni. Ám ez nem releváns MS SBS 2003 (vagy akár 2008) esetén, mivel ezek 4Gb RAM limitációval rendelkeznek. Ugye nem kell hangsúlyoznom, hogy a 4Gb RAM viszont kell, "kötelező"!!! Szerintem nem szabad szervert venni 4Gb RAM alatt.
Ami az IBM x3650 mellett szól, hogy a jelenlegi akciós model tartalmaz RAID vezérlőt, míg az Intel SR2520SAXR alapkiépítésében csak alaplapi RAID vezérlő van. Viszont említetted, hogy hw RAID vezérlő is van az ajánlatban - ez az ideális megoldás.
Az IBM x3650 úgy tudom alapjában véve 2,5"-os HDD-ket kér, nem javaslom. Sokkal drágábbak a 2,5"-os diszkek és kisebb kapacitás áll csak rendelkezésre. A 3,5"-os diszkek elterjedtebbek, kiforrottabbak. Mindenképpen 3,5-ös verziót javaslok! (Az Intel 3,5"-öst fogad, 4+2 diszket)
Nincs különbség redundanciában és portokban, mindkét szerver bővíthető második (redundáns) tápegységgel, mindkettőben van 2 db. Gigabites LAN, video, USB-k és soros port.
Ami viszont egyértelműen az Intel szerver(ek) mellett szól, az a bővíthetőség. Ha bármikor bővíteni kellene második processzorral, RAM-mal, további két HDD-vel, az Intel esetében biztosan sokkal olcsóbb, megkockáztatom, hogy az IBM bővítések másfél- kétszer annyiba kerülnek majd.
Az Intel SR2520SAXR tartalmazza a rack beépítő sínt, az IBM-nél ezt lehet, hogy külön kell megrendelni.
|